Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Instrumente Structurale 2007-2013

"Investiţii pentru viitorul dumneavoastră"
Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”
"Proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională"

Titlu proiect: "Utilizarea accesului internet broadband si a TIC in dezvoltarea activitatii SC QUAD STUDIO SRL"

Remodelarea spatiului urban Zalau

  • p108-pietonal zalau-FAZA 2 – 2
  • p108-pietonal zalau-FAZA 2 – 3
  • p108-pietonal zalau-FAZA 2 – 4
  • p108-pietonal zalau-FAZA 2 – 5
  • p108-pietonal zalau-FAZA 2 – 6
  • p108-pietonal zalau-FAZA 2 – 7
  • p108-pietonal zalau-FAZA 2 – 1

Coerenta urbanistica propusa, solutionarea clara si functionala a propunerilor in context zonal
Liniilor de forta ale reliefului si peisajului major considerate ca linii de unitate, de legatura in oras sunt propuse a fi puse in valoare accentuate si propuse a fi protejate. Liniile vailor Zalaului sunt puse in valoare; ele marcand puternic structura zonei centrale. Cornisele verzi de pe dealurile din jur vor fi protejate pe culoarele vizuale din zona centrala . Liniilor de relief li s-a raspuns cu linile de design urban astfel incat ocuparea rampelor, pantelor, locurile de acumulare sa se faca cat mai natural pentru continuumul pietonal.

Astfel am definit zone de tip: bazin, circ, buzunar, platou, canion care au fost puse in trasee si secvente definite de elemente caracteristice. Traseul parcului, traseul fantanilor, Canalul corespunzator Vaii Mesesului, traseul bisericilor Reformata si Catolica sunt unele din acestea.
Am propus de asemenea pardoseli realizate din aceleasi materiale in toata zona centrala cu modele asemanatoare. Klinkerul care face referire la olaritul si industria ceramica din zona si la folosirea materialelor locale este elementul preponderent in realizarea pardoselilor. Dioritul de Moigrad slefuit, buciardat sau fiamat apare in insertiile din pardoseala, la capetele de pod, la placari, denivelari, la completarile cu pardoseli din piatra cubica.
Traseele sunt marcate de linii de lumina cu centre de atractie si interes pe timp de noapte. Tot pe timp de noapte sunt propuse o serie de constelatii vizibile impreuna de pe Meses, Dealul Ortelecului, Dambul Deac, Dambul Morii sau din cladirile inalte de locuit din zona centrala.
Elementul acvatic al celor cinci fantani propuse sau restaurate (impreuna cu zonele de cismea amenajate si ele cu jocuri de apa si cu sisteme de filtrare a apei bogate in amoniac ) leaga zona intr-un concept eco-tehnic care isi doreste schimbarea microclimatului acestei insule minerale de caldura.
Fronturile discontinui, elementele de ruptura, destructurarea provocata prin insertiile de dupa anii 70' au fost unificate prin crearea unor plinte urbane care sa rezolve relatia pardoselilor cu elementele verticale discontinui si denivelarile rezultate din mularea pe relieful celor doua vai. La nivel superior am legat cornisele cu un obiect tip pergola ca mobilier urban. Plantele agatatoare le vor ingloba.
S-au facut propuneri de refatadizare la sediul Finantelor Publice, cladirea BCR si Magazinului Silvania; au fost propuse demolari si refaceri la cladirile moderne pentru a face loc traseelor istorice. Refatadizarile doresc sa aduca la scara umana zona de mijloc a focalizarilor cadrelor urbane. Completari de fronturi (extinderea cu Muzeul Limes-ului Roman, Centrul de Dezvoltare Personala, Centrul de Dezvoltare Culturala si Turism) refac continuitatea unor trasee sau mobileaza peisaje urbane slab definite.

Vegetatia existenta va fi pusa in valoare si in contextul unei gradini urbane impreuna cu noile plantatii. Armonia de ansamblu va putea fi obtinuta prin: realizarea compozitiilor locale care sa diversifice folosirea excesiva a coniferelor, folosirea arborelui generic: ulmul, prin aliniamente mai ales in lungul strazilor cu trafic auto. Capetele de perspectiva fundalurile vor fi plantate masiv. Se vor face plantatii care sa faca legatura intre primplanurile si zonele scenice ale cadrelor.

Imbunatatirea calitatii spatiilor publice din zona studiata

Speram ca inelul zonelor publice si semipublice, zona curtilor, pietelor si bisericilor sa articuleze un ansamblu de centru, centru istoric, bine definit si remarcabil odata cu intrarile de pe str. Crasna si C. Coposu, de pe Drumul Clujului si pe sub pasarela urbana creata peste B-dul Mihai Viteazul. Pe langa masurile de refunctionalizare si reabilitare specifice regenerarii urbane s-au luat masuri care daca nu reinventeaza Zalaul, aduc in prim plan valori, trasee, comportamente urbane uitae sau prea putin uzitate. Am ecologizat, demineralizat, am infrumusetat, am ameliorat microclimatul, am redus efectul inundatiilor din furtuna, credem ca am imbunatatit putin din viata cetatenilor.

P-ta 1 Decembrie capata evident o nota de polivalenta fiind scena, fantana si cisterna asa cum ar putea sa o cera necesitatile. Flancurile ei raspund nevoilor de reprezentativitate si expresivitate. Str. Unirii este poate cel mai bine designat obiect al proiectului nostru cu un pietonal in traditia contemporana a pietonalizarii zonelor istorice si regenerarii acestora cu shopping si cultura. Avem si un specific cu canaletto-ul corespunzator Vaii Mesesului.

Aducem astfel un plus de originalitate. Decopertarea viitoare a vailor va face din Zalau un mediu, mai bogat, un ecosistem mai viu, un oras mai original ce vede in structura sa rezultatul mularii pe un sit trasat de ape la poalele Mesesului.
Orientarea care o propunem Zalaului de a deveni un Oras verde in care zona centrala este districtul zero al acestei deveniri are nevoie de o sustinere ferma si de programe adecvate pentru aacest posibil brand de oras=gradina (vie).

Folosirea materialelor aparente (ceramica-Klinker, diorit, lemn, fier forjat), tratarea decorativa a suprafetelor, desenul de pardoseala sunt cateva dintre expresivitatile plastice contemporane care pot face legatura (vintage ) cu un trecut nu atat de indepartat cand in anii 70' -80' se propuneau marile insertii in centrul istoric.

Am inovat adoptand un design cu adresabilitate universala, cu arte aplicate si folosirea diverselor medii pentru orientare, informare si executie efectiva. Analizarea orasului ca un peisaj intru transformarea acestuia intr-o gradina, gradina de activitati este calea ferma pe care sa se aseze Zalaul. P-ta Iuliu Maniu trebuie sa revina in vechea matca si P-ta 1 Decembrie trebuie reinventata ca un spatiu polivalent. Str. Unirii este un traseu de ape si o promenada necesara. Zona bisericilor, gradina ecumenica, citadela, poate sa participe ca si balcon urban , ca spatiu al intalnirilor importante la parcursul public si la consensul interetnic si intercultural.

No Comments Yet.

Leave a comment